Profil podjetja

Proizvodnja polnjene žice

Polnjena žica je relativno nov izdelek. Začela se je uporabljati pred tridesetimi leti. Med postopkom izdelave polnjene žice; orodja najprej oblikujejo jekleni trak v kanal. Nato polnilna naprava napolni polnilo v jekleni trak. Trak napolnjen s polnilom se s pomočjo valjčkov oblikuje tako, da se obrne navzgor in se nato zapre v žico. Sledi navijanje žice na kolut. Zaradi angleških izrazov (polnjena žica) se v slovenščini imenuje “polna / strženska žica”. Polnjena žica je izdelana na posebnih, popolnoma avtomatiziranih proizvodnih linijah.

Uporaba polnjene žice

Polnjena žica je namenjena za obdelavo talin v jeklarski industriji, livarnah in drugi metalurški proizvodnji. Vrsta polnila, s katerim je napolnjen hladno valjani jekleni trak, je odvisna predvsem od njegove nadaljnje uporabe. Najbolj razširjeno polnilo za proizvodnjo polnjene žice je silico kalcij za jeklarsko industrijo ter cepiva in nodulatorji za livarsko industrijo. Poleg tega se kot polnila uporabljajo številne druge zlitine, kovine, nekovine in najrazličnejše mešanice teh materialov.

Zgodovina in tradicija

Proizvodnja polnjene žice v Sloveniji se je začela leta 1989, ko je bila v okviru podjetja Tovarna dušika Ruše ustanovljena tovarna polnjene žice. Podjetje Filum d.o.o je leta 1996 prevzelo obrat polnjene žice na lokaciji Tovarna dušika Ruše.
Leta 1999 smo pričeli s proizvodnjo polnjene žice z lastno proizvodno opremo in posebnim postopkom izdelave, ki smo ga razvili in patentirali v okviru našega podjetja Wire d.o.o.
V letu 2005 se je podjetje preselilo v nove poslovne in proizvodne prostore, ki se nahajajo v poslovnem parku Limbuš pri Mariboru.
V letu 2007 je podjetje Wire pridobilo certifikat ISO 9001: 2000.